Els Van Humbeeck

Paardencoaching voor leidinggevenden

Wat ik had verwacht van een try-out paardencoaching voor leidinggevenden? Een tegenstribbelend paard? Check. Een aha-erlebnis of twee? Check again. Verder liet ik het allemaal op me afkomen.

Wat tijdens de tweede sessie met een paard in de piste gebeurde, had ik in elk geval níet verwacht.

Het was een te koude dag voor de tijd van het jaar. Samen met een klant was ik door Erwin en Greet van KUDDE uitgenodigd om deel te nemen aan een try-out van hun nieuwe workshop ‘natuurlijk leiderschap’. Oefenen met paarden om je natuurlijk leiderschap te versterken. Mijn interesse was gewekt.

Wat houdt zo’n workshop in?

We startten de dag met een kennismaking en een intro over leiderschap. Wat maakt een goede leidinggevende bij je los?  Welke kwaliteiten zet een goede leidinggevende in? Connectie maken, een duidelijke visie en doel communiceren, ruimte laten voor initiatieven, waardering tonen, maar ook (zelf) zorg en (zelf)vertrouwen kwamen aan bod. De link met paarden was ons op dat moment nog niet helemaal duidelijk. Daar zou snel verandering in komen.

A walk in the park

Daarna volgde al meteen onze eerste sessie met de paarden. We kregen allemaal de kans ons natuurlijk leiderschap in te zetten en het paard mee te nemen naar waar wij wilden gaan. Of niet dus. Peace of cake? Nee hoor. A walk in the park? Al helemaal niet. Frustrerend, dat wel. De feedback nadien was verhelderend. Visie tonen en zelfvertrouwen – hé, waar hebben we dat nog gehoord – dat was de key.

Na een heerlijke lunch ervaarden we dit al snel. Zonder touw een paard meekrijgen, bleek nog uitdagender. Maar met het geleerde indachtig, en het nodige geduld, lukte het wonderwel. En wanneer je dat eerst stugge paard dan aan het rennen krijgt… – of galopperen, mijn kennis van paardentaal is niet zo geweldig. Helemaal op jouw ritme… geweldig en hartverwarmend.

Een aanrader? Het unieke van deze workshop is dat je aan den lijve ervaart wat je in een leiderschapstraining leert: zelfvertrouwen en visie tonen als (enkele) bouwstenen van goed leiderschap.

Conclusie

Wat ik meeneem? Ik heb echt erváren wat het effect is van een duidelijke visie tonen en hier niet van afwijken. Wel even stoppen, afchecken, kalibreren, connectie maken, maar dan terug vooruit in de gekozen richting. Zelfvertrouwen. Alweer werd duidelijk dat dit cruciaal is.

Het is toch iets anders dan deze concepten gewoon in een trainingruimte verteld te krijgen. De impact is duidelijk groter. De grote merites van deze workshop is voor mij dat ze in staat is je wakker te schudden . Een paard windt er geen doekjes om en is een doodeerlijke spiegel van je eigen gedrag. Eye opening.

Enkel door deze workshop te volgen ga je waarschijnlijk geen duurzame verandering teweeg brengen. Een combinatie met mentoring of coaching is aangewezen om dieper in te gaan op de inzichten en hiermee aan de slag te gaan in de praktijk.

Olive People biedt ondermeer coachingstrajecten voor leidinggevenden en ondernemers.

Graag even sparren over coaching of leidinggeven? Neem zeker contact op voor een kennismakingsgesprek.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *