Je werk of je leven?!

‘Je werk of je leven?!’ van Stijn Baert & Ann De Bisschop – een review

Werk je om te leven? Of Leef je om te werken? Ann De Bisschop en Stijn Baert, auteurs van dit in het najaar van 2023 uitgekomen boek, kiezen liever niet.

Eigenlijk is het boek een groot pleidooi voor (interne of externe) loopbaanbegeleiding. We blijven in Vlaanderen nog veel te vaak gewoon zitten waar we -misschien toevallig- ooit zijn begonnen. In onze gouden kooi, bang om te veranderen en onze voordelen te verliezen. Of vooral bang voor het onbekende.

Voel je je niet gelukkig in je job? Doe er dan iets aan!

Tips & tricks om geluk te vinden in je job

Je werk of je leven?!

Ann De Bisschop, welzijnsexperte, en Stijn Baert, arbeidseconoom, leerden elkaar kennen tijdens het programma Blind Gesprongen op VTM, waar ze als experten, mensen begeleiden naar een nieuwe job.

“Mensen komen bij een bedrijf voor een job, willen vertrekken vanwege hun baas (of een andere reden) en blijven uiteindelijk toch zitten voor het pensioen”. Te veel Vlamingen zijn maar “ça va” tevreden met hun job, en dat is minder goed dan in de rest van Europa. Daar moeten we geen genoegen mee nemen, vinden beide experts.

Waarom is een gouden kooi eigenlijk zo problematisch?

Gouden kooi

Een gouden kooi houdt mensen vast in jobs of bedrijven waar ze niet gelukkig zijn. Dit haalt de dynamiek uit de arbeidsmarkt. Mensen blijven zitten in jobs waar ze niet (meer) het meest geschikt voor zijn, wat leidt tot lagere productiviteit en een lage wendbaarheid. Onze staatsstructuur en beleid, stimuleert het levenslang leren niet. Wie werkloos is, kunnen we onvoldoende wendbaar maken waardoor werklozen lang moeten zoeken naar een geschikte baan.

Het is dus belangrijk dat mensen uit die gouden kooi durven stappen, dat we wendbaarder worden en naar een flexibelere arbeidsmarkt toe werken.

Hoe werken aan meer werkgeluk?

Ann geeft in ‘Je werk of je leven?!’ heel wat tips voor leiders die willen werken aan een welzijnsbeleid. Ze legt hierbij de nadruk op deze 7 pijlers:

  • bedrijfscultuur en waarden
  • het ABC van werkgeluk (autonomie, betrokkenheid en competenties (zie onze eerdere blog (link) hierover)
  • mentaal welzijn
  • fysieke gezondheid
  • positieve verbinding
  • groeiperspectieven
  • sterk leiderschap
Werkgeluk

Maar ze legt ook de verantwoordelijkheid bij de medewerker zelf. We hebben allemaal onze verantwoordelijkheid in ons eigen welzijn en voor onze 5G’s: gelukkig, gezond, getalenteerd, gemotiveerd en geïnformeerd. Maar ook het belang van werken aan een growth mindset benoemt ze. Waarom het zo belangrijk is dat mensen werkgeluk ervaren? Enkel gelukkige medewerkers kunnen zorgen voor gelukkige klanten. En zo zorgen ze dus voor een beter bedrijfsresultaat! Nvdr: daarnaast is meer geluk en welzijn bij onze medewerkers ook gewoon een doel an sich!

Ann De Bisschop

“Als je als bedrijf succesvol wilt zijn en mooie cijfers wilt voorleggen, heb je geen andere keuze dan te investeren in je mensen

Voor wie is dit boek?

Stijn verwijst naar heel wat onderzoek waar de lezer die naar diepgang zoekt, zijn gading kan vinden. Het boek zelf blijft zeer toegankelijk en is vooral gericht op de professional die aan de slag wil met zijn eigen werkgeluk. Welke vragen kan je jezelf stellen in kader van werkgeluk? Wanneer is het tijd om een afspraak bij een loopbaancoach te maken of hoe kan je ook intern aan je job sleutelen voor meer werkplezier?

Samen geven ze nog heel wat gerelateerde tips voor de professional, over bijvoorbeeld vergaderen of efficiënt e-mailgebruik.

Wat als je loopbaan niet meer loopt?

Loopbaantest

Tenslotte duiken ze in de actie: wat kan je doen als je niet meer tevreden bent en overweegt uit de gouden kooi te stappen? Misschien wil je graag solliciteren op die interne vacature maar mis je een aantal competenties? Of voel je je net overgekwalificeerd voor je job? Ook dat kan leiden tot ontevredenheid, lagere betrokkenheid en uiteindelijk bore-out.

Een loopbaancoach kan heel wat oefeningen uit de mouw toveren: van een werkwaardentest, een werkcontextoefening, een duik in je kinderjaren, talententest, tot een ontdekkingstocht naar je kernwaarden. Afhankelijk van je specifieke vraag, kunnen heel wat verschillende oefeningen aan bod komen.

De oefening rond waarden is iets wat ik als loopbaancoach zelf ook steeds inzet.

Stijn Baert

“Alles wat botst met je kernwaarden, botst met wie jij bent
en zal je op den duur ongelukkig maken.”

Is dit boek een must-read?

Je werk of je leven?!‘ is een aanrader voor de zoekende medewerker. Het geeft zeer toegankelijke duiding bij werkgeluk en de factoren die dit mede bepalen.

Els Van Humbeeck Rent an Hr-manager
Els Van Humbeeck

Voor de hr-professional of loopbaanbegeleider zijn er QR-tags met linken naar verder onderzoek en meer diepgang beschikbaar.

Voor ieder wat wils dus!

Heb je het gevoel dat je loopbaan niet meer loopt? Graag even kennismaken en samen ontdekken of loopbaanbegeleiding iets voor jou zou zijn? Stuur me zeker een bericht of plan een gesprek in.